Naracoorte Library Redevelopment

Published 08:55 - 12/04/2021 Updated 17:14 - 02/06/2021

This exciting project will see the relocation and redevelopment of the Naracoorte Library.

Housed at 93 Smith Street, the new Library has been thoughtfully designed to unify the existing historical Town Hall with a modern and redeveloped Library space.

The entire floorplan is based on the concept of a 'public living room' whereby it is open, welcoming and of high quality. There will be a variety of seating options and working spaces alongside the significant and comprehensive collection that the library possesses.

An beautiful internal design feature is the vaulted ceiling which makes use of the existing structure, while at the same time letting in light and ventilation. The vaulted ceiling also is symbolic of higher learning and aspirational thoughts; values associated with libraries and other places of significance.

To capture the artistic spirit in the community there is a link gallery to connect the Library and Town Hall. This space will present an opportunity to display art and photographs. The Library and Town Hall coming together is a also fantastic value add for Naracoorte and will support the attraction of new events and conferences to the area.

Brett Julian from Brett Julian Architect's has lead the design. His goal was to manage the balance between the need for a modern and community orientated library that is also sympathetic to the heritage and street scape of the precinct.

Key features of the new Library include:

  • Vaulted internal timber ceiling
  • New light, bright and colourful dedicated children's area
  • Modern meeting spaces including a community room and a special collections room
  • Quiet reading nooks and spaces
  • Self check and returns technology
  • Teen space
  • Parents Room with amenities
  • Refreshed street façade with landscaping and seating
  • Brighter colours, art, murals and references to the past will all be included in the aesthetic.

There will be no net loss of carparks associated with the new Library project, with one new park created at the rear of the building on Ormerod Street. The disabled park at the front of the Library and Town Hall will remain, with some realignment, to enable new landscaping and broadening of the streetscape.

Parking as a broader issue in the Naracoorte town centre is being addressed as part of the Naracoorte Town Centre Rejuvenation Plan, which is a long term approach to revitalising the main shopping and business district of Naracoorte.

In the 2020-2021 Council budget, $2M was earmarked for the Library Redevelopment.

Final costings will be determined once the tender process is complete and the successful contract awarded.

Construction is due to begin second-half of 2021.

This exciting project will see the relocation and redevelopment of the Naracoorte Library.

Housed at 93 Smith Street, the new Library has been thoughtfully designed to unify the existing historical Town Hall with a modern and redeveloped Library space.

The entire floorplan is based on the concept of a 'public living room' whereby it is open, welcoming and of high quality. There will be a variety of seating options and working spaces alongside the significant and comprehensive collection that the library possesses.

An beautiful internal design feature is the vaulted ceiling which makes use of the existing structure, while at the same time letting in light and ventilation. The vaulted ceiling also is symbolic of higher learning and aspirational thoughts; values associated with libraries and other places of significance.

To capture the artistic spirit in the community there is a link gallery to connect the Library and Town Hall. This space will present an opportunity to display art and photographs. The Library and Town Hall coming together is a also fantastic value add for Naracoorte and will support the attraction of new events and conferences to the area.

Brett Julian from Brett Julian Architect's has lead the design. His goal was to manage the balance between the need for a modern and community orientated library that is also sympathetic to the heritage and street scape of the precinct.

Key features of the new Library include:

  • Vaulted internal timber ceiling
  • New light, bright and colourful dedicated children's area
  • Modern meeting spaces including a community room and a special collections room
  • Quiet reading nooks and spaces
  • Self check and returns technology
  • Teen space
  • Parents Room with amenities
  • Refreshed street façade with landscaping and seating
  • Brighter colours, art, murals and references to the past will all be included in the aesthetic.

There will be no net loss of carparks associated with the new Library project, with one new park created at the rear of the building on Ormerod Street. The disabled park at the front of the Library and Town Hall will remain, with some realignment, to enable new landscaping and broadening of the streetscape.

Parking as a broader issue in the Naracoorte town centre is being addressed as part of the Naracoorte Town Centre Rejuvenation Plan, which is a long term approach to revitalising the main shopping and business district of Naracoorte.

In the 2020-2021 Council budget, $2M was earmarked for the Library Redevelopment.

Final costings will be determined once the tender process is complete and the successful contract awarded.

Construction is due to begin second-half of 2021.

Naracoorte Library Redevelopment

Thankyou for expressing interest in the new Naracoorte Library Redevelopment.

Council values and welcomes your comments on this project.  

loader image
Didn't receive confirmation?
Seems like you are already registered, please provide the password. Forgot your password? Create a new one now.

Please keep within budget. Two million is plenty!

pollyleetie 2 months ago